Pages

Wednesday, September 28, 2011

"Aku Dan Dia Dah Putus"

Assalamu'alaikum Warahmatullah sekalian pembaca.

 "Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan sedikitlah orang yang memberi peringatan" (Imam Hassan Al Basri)
 “Aku dan dia dah putus…”
“Kenapa?”
“Aku dah tak sayangkan dia. Pelik bukan. Tiba-tiba saja perasaan tu hilang”
“Kau pasti dengan keputusan kau. Kau tak kesiankan dia? Dia sayang kau…”
“Kesian la jugak. Tapi bila aku fikir balik, lagi kesian kalau aku teruskan. Aku dah tak mampu…”
“Buatlah apa yang kau rasa terbaik….”
Selepas setahun.
“Aku geram. Dia tipu aku. Lepas setahun baru aku tahu…”
“Kenapa? Apa yang dah jadi…?”
“Dia ada ramai perempuan belakang aku. Dia tipu aku. Aku rasa pedih. Terlalu pedih…”
“Kenapa kau pedih. Kan perasaan kau dekat dia dah lama hilang”
“Entah. Mungkin rasa dikhianati. Tak dihargai. Mungkin kalau aku sayang dia, sekarang aku dah longlai. Separuh mati aku terluka.  Rabak. Koyak. Patah….”
“Lupakanlah. Jangan bebani hati fikiran diri kau dengan benda dah lepas ni…tidurlah dah lewat…”
“Aku tak boleh stop. Mata aku Tak boleh nak lelap. Kecewa aku menggunung. Otak aku overtime….”
Beberapa bulan kemudian
“Aku selalu tertanya-tanya kenapa perasaan aku pada dia boleh hilang. Sekelip mata.”
“Kau ada jawapan?”
…senyum “Ada…mudah.”
“Apa dia?”
“Bila aku pandang semua benda yang jadi tu ada hikmah. Aku mula refleksi balik segala apa yang aku dah buat. Apa yang jadi dalam hidup aku. Dan aku dapat jawapan. Kau nak tahu?”
“Kongsi lah…”
“Allah sayang aku. Dia tak nak aku setia pada orang yang tak hargai aku. Dia benarkan aku tahu kebenaran setelah setahun. Mungkin masa tu baru kekuatan aku cukup untuk menampung kekecewaan aku. Dan aku fikir-fikir balik, Allah beri yang terbaik untuk aku. Sedangkan banyak benda yang aku lalai. Hubungan aku dengan Allah aku terabai.”
“Maksud kau?”
“Aku banyak berfikir. Refleksi balik segalanya. Cari jawpan pada soalan-soalan aku. Aku kadang-kadang lalai dalam mengingati Allah. Leka dengan cinta manusia. Aku dah bazirkan masa,duit untuk cinta manusia. Aku dah sedar aku sepatutnya fokus cinta kepada Pencipta. Nak tahu sesuatu?”
“Teruskan aku dengar…”
“Aku pernah tanya kenapa aku jumpa lelaki yang salah. Sekarang aku rasa aku tahu kenapa. Aku belum cukup baik dan aku kena betulkan diri aku untuk dapat yang terbaik. Rasa cinta itu memang anugerah daripada Allah tapi kita manusia ni lebih menghargai rasa cinta itu daripada Si Pemberi.
Kakak sepupu aku pernah cakap bila kita couple susah nak kawal bukan…rindulah sayanglah then gaduh sampai emo seminggu. Lepas itu mula nak pegang-pegang tangan, bergambar rapat-rapat…sebab tu,lebih baik mencegah daripada mengubati bukan…”
“so sekarang?”
“aku tengah berjuang menjadi lebih baik. Doakan. Selangkah. Dua langkah…aku sedang berlari mendekati Pencipta…”
“Lelaki? Cinta?”
“Hanya yang HALAL. Janji Allah itu pasti.”
“Kau yakin sekarang? Rasa lebih baik?”
“Alhamdulillah. Semua jawapan-jawapan yang aku cari membawa aku pada Allah. Aku nampak cahaya melambai-lambai dari jauh. Cahaya itu yang buat aku bangun dan ketenangan itu milik aku. Sungguh, hikmah itu kalau dicari gali manisnya tiada berpenghujung. Aku khilaf sebab aku tahu Allah sentiasa ada, cuma manusia yang mencipta jarak."
Itu kata-kata yang aku rasa sesuai dengan situasi aku. Mungkin dulu aku nak dekat dengan Dia bila nak sesuatu atau sedih kecewa saja tapi sekarang aku dah sedar, faham tanggungjawab aku. Allah buktikan lagi sayang Dia pada aku dengan adanya perasaan ini. Syukur Alhamdulillah."

P/S Semoga ada iktibar dan pengajarannya melalui cerita ni. Jadilah kita manusia yang bijak dimana kita mengambil pengajaran melalui apa yang kita pernah lalui dan orang sekeliling kita pernah lalui. Rugi sungguh kita jika menjadi orang yang keras hatinya. Apapun, cerita ini tidak ada kena mengena dengan yang ada atau yang tak ada. Cerita ni 100% copied~ (^_^)vNo comments:

Post a Comment