Pages

Sunday, March 13, 2011

No Title~

Assalamu'alaikum wbt =)


Start with Alhamdulillah Allahu Robbi. This week is so awesome. I've done my debate successfully with my beautiful ladies April, Eka and Yun. But sure many other groups are really excellent and Helen for sure, the best speaker of the week. Thousand congrats for you and the gang (Hema and Kaanchana). You guys rock. *Sejak bila pandai guna perkataan ni?* By the way, its so fun playing with you all. Mmmuah <3


Then, my Abg Anthro, you sure have some guts huh. How dare you lie to me. But its okay. I forgive you once. Next time please be good. As for me myself, I think I should be more prepared to face any possibilities. I really hope it won't affect my marks. Haiz chincha. Never mind, I'll try to forget about it and try harder next time.


The worst thing of the week, Bio Mid Term Test. You so made me disappointed. Redha and tawakkal. Huhu. =( the questions sure spoiled my mood. Made me so afraid of you Pakcik Bio. Kalau first sem dulu masa ambil Bio121 saya sangat excited. Tapi, sem ni sangatlah susah mau datangkan perasaan excited every time I have Bio class. Tak pa, tak pa. Budak baek tak boleh mengaku kalah. DUIT. Hahaha.

D=Doa
U=Usaha
I=Ikhtiar
T=Tawakal

Tapi kan, after finished with my Bio test. Masa tengah rilek-rilek *sempat lagi rilek bah* kat bilik, shocked with news about Tsunami in Japan. I was really >_<" Allahuakbar. Dah lah bencana tu berlaku hari Juma'at. MasyAllah. Semoga Allah melindungi mereka yang beriman kepadaNYA. Japan yang hampir zero kadar jenayahnya Allah turunkan bencana, Malaysia ni macam mana pula kan. Tepuk dada tanya Iman. Huhu. Bimbang juga bila tahu berita ni. Masa call mom pun, mom beritahu kat Sabah diberi amaran berjaga-jaga. Takut tempiasnya terkena kat Sabah pula, especially area kat utara bahagian Kudat sana. Nasib baik kedudukan Malaysia ni agak strategik. Kalaulah ditakdirkan Allah, Sabah terkena tempias tsunami tu, yang kena dulu mestilah Philippines. Errrrk, but I can't say anything like that too. Kun fa yakun. Jadi maka jadilah. Semoga kita semua ambil i'tibar. Allah itu maha Kuasa. Remember what He say:

Katakanlah (Muhammad), "Dialah yang berkuasa mengirimkan azab kepadamu, dari atas atau dari bawah kakimu atau Dia mencampurkan kamu dalam golongan-golongan (yang saling bertentangan) dan merasakan kepada sebahagian kamu keganasan sebahagian yang lain." Perhatikanlah, bagaimana Kami menjelaskan berulang-ulang tanda-tanda (kekuasaan Kami) agar mereka memahaminya. [QS Al-An'am :65]

Lastly, dalam dunia ni banyak benda yang tersirat. Banyak benda yang Allah hijabkan. Tapi sebenarnya Allah dah tunjuk semua tu dengan banyak tanda. Cuma kita yang masih kurang faham. Guna hati untuk memahami keadaan sekeliling. InsyaAllah. Apa yang berlaku adalah tarbiyyah daripada Allah kerana cintaNYA pada kita. Ada benda yang kita dah plan awal-awal lagi, tiba-tiba tak jadi. Mungkin Allah nak beri sesuatu yang lebih bermakna daripada apa yang kita inginkan. Berterima kasih padaNYA kerana Dia sebaik-baik Perancang. Saya cinta DIA. Mmmmuah. Sheeeenyuuuum ^______^

P/S >> All the best to me and my friends yang akan menduduki test calculus esok. Muahahaha. And my other friends yang komitmennya lebih besar and lebih berat. Innallaha ma'ana.

Saturday, March 5, 2011

Hectic Weeks but I heart Them

Assalamu'alaikum semua =)

Alhamdulillah. Praise to Allah. Recently, saya selalu dapat berita gembira. First and foremost, bout d presentation last khamis. Syukur lecturer unexpectedly respond. Its kinda worrisome as it carries 30% of the marks in Anthropology but we've done the best and now hoping the rest. Well, its not something that i can forget easily as it was my very first time presenting since studying in this college. And most important is, there is something i cherish more. Guess what? I dun know why but even benda ni baru sahaja berlalu but i miss the moments with my members discussing, struggling and whining together in order to produce the simplest but unique presentation. "5P" is what i can say from this experience : PROPER PREPARATION PREVENT PRESENTATION PREDICAMENT. =_=" Haha. And the funny thing is that, lepas saja habis present, terkejar-kejar siapkan tutorial Biology as its due date is right on juma'at. Again, komitmen last minit. Ish3. *___*

Then, malamnya pulak ada kelas mengaji. Ummi kata mengaji elok-elok. Ummi dun even want to care if the "Tok Guru" rotan me. LOL. In that short time, some new things i know that impressed me soooooo much. Subhanallah. Adakah anda berminat untuk tahu? ^___^ Dalam diri manusia ni ada 3 gelombang; Alfa, Beta and Teta.
  1. Gelombang Alfa adalah gelombang kekhusyu'kan yang mana gelombang ini sangatlah baik jika berada dalam keadaan solat.
  2. Gelombang beta pula membuatkan seseorang suka memandang sesuatu dengan pandangan negatif. Walaupun sebenarnya perkara yang dipandang itu adalah perkara yang baik. *Something like that* Mintak maaf. Saya tak berapa ingat sangat (sila denda).
  3. Then is, gelombang teta. Gelombang ni yang meng"impress" saya dengan kehebatan dan kebijaksanaan Allahu robbi. Antara ni'mat Allah yang paling besar. A wave that give us serenity and calmness which according to several scientists these waves exist only at certain times which are at:
    • Ramadhan (the fasting month)
    • As-Shubhi (dawn)
    • Adh-Dhuha ( mid-morning)
    • Azan time
    • Rainy time 
So, together we strive to achieve the best waves ever. Haha. Bi iznillah. InsyaAllah. Lastly, dear friends, pray for me in my upcoming debate ok. Saranghae. 


p/s ---> As for April, Eka and Yun..come bebeh..together we prepare our weapons. Best of luck to all. Wallahuta'ala 'alam.