Pages

Tuesday, November 22, 2011

Sepak Bola..Kadangala Tak Ada Logika

Assalamu'alaikum.
Sukan SEA di Indonesia.
Hari ke 10 kelmarin telah merekodkan kedudukan Malaysia di tempat yang keempat
diatasi oleh Indonesia, Thailand, dan Vietnam.
Dan hari ini Team Harimau Muda
berjaya memiliki pingat emas di dalam perlawanan bola sepak menjuarai pihak lawan
TIMNAS.
Alhamdulillah. Tahniah buat pemain-pemain 
terutamanya Khairul Fahmi, Penyokong dan rakyat Malaysia.
 i'm proud to be Malaysian
Lain kali main elok-elok lagi yer.
*clap**clap*
Tapi, dah ditakdirkan Malaysia menang
ehem, hihi....
takkan tak ada cuti kan
hoho..*dancing*
Once again..
Alhamdulillah and tahniah semua.
weeee.. 
SINI saksikan Malaysia beraksi di minit-minit terakhir.
Mereka menang siap buat sujud syukur.
Sejuk hati!


p/s : Dengan adanya perlawanan bola hari ini, terbuka segala hijab kekuatan wanita dalam menyumbangkan jeritan dan sorakan. Di kolej suara perempuan bersorak. Di hostel juga suara perepuan menjerit. Haha. Kita semua excited termasuk saya!Apapun, jangan pernah lalai menjalankan tanggungjawab.
Wallahuta'ala 'alam~







Sunday, November 20, 2011

Perbezaan Dalam Persamaan

Assalamu'alaikum WBT
Lelaki dan Wanita
Persamaan lelaki dan wanita terletak pada perbezaan mereka. Lelaki dan wanita bukan sahaja mempunyai kerangka zahiriah yang berlainan tetapi juga emosi dan psikologi yang pelbagai. Manusia diciptakan oleh Allah swt dengan keunikan ini. Lelaki diciptakan daripada tanah dan wanita diciptakan dari tulang sulbi lelaki.

Perbezaan ciptaan ini juga membawa perbezaan tatacara mereka menghadapi masalah dan menyelesaikan masalah. Kita lihat situasi di bawah:

Ali dan Aminah adalah sepasang suami isteri yang berkerjaya. Ali seorang pegawai tinggi syarikat kereta dan Aminah adalah pensyarah di sebuah universiti. Pada suatu hari Ali menghadapi kekusutan dalam menyelesaikan satu masalah dipejabat.

Kemudian ditambah pula dengan kerja persatuannya yang belum lagi disiapkan. Aminah sebagai seorang pensyarah sedang menghadapi musim peperiksaan pelajar. Dia terpaksa memeriksa kertas pelajar disamping mesyuarat-mesyuarat universiti yang terpaksa di hadiri.Ali kembali ke rumah dan terus ke meja komputer untuk memeriksa internet. Aminah terus ke dapur dan membuat minuman untukmereka berdua.

Aminah
Setelah duduk, Aminah mula menceritakan masalahnya kepada si Ali. Perbualan mereka seperti ini:

"Banyak betullah kertas nak diperiksa" Ujar Aminah

"emm" mata Ali masih tidak berganjak dari dada komputer,

"Tak tahulah bila nak siap" Sambung aminah lagi sambil menghirup kopinya.

"Ala, nanti-nanti siapla" ujar Si Ali acuh tak acuh.

"Tak boleh" Bantah Aminah.

"Boleh. Apa pulak tak boleh. Bukannya susah sangat benda tu. Kalau tak boleh awak mintalah tolong si Rahimah ke, Razak ke untuk tolong semakkan" Tambah si Ali sambil matanya tidak beralih dari komputer. Si Ali berasa puas kerana telah berjaya menyelesaikan masalah si Aminah.

Si Aminah semakin tertekan. Dia mencebikan bibir, mengambil kopinya sambil berlalu pantas tanda marah
"Awak memang tak sayangkan saya. Awak bukannya nak dengar masalah saya. Awak lebih sayangkan komputer awak tu!" Ujar Aminah.

Ali terkebil-kebil.
"aik. Apa salah aku? Bukan aku dengar ke masalah dia tadi?"



Ali
Sekembalinya Ali dari pejabat, wajahnya menampakkan raut kerisauan. Isterinya, si Aminah yang baru menghidangkan air kopi mula berasa risau.
"Ada masalah ke bang?"

"Biasa je" ujar Ali sambil membuka tali lehernya.

"Masalah pejabat ke? Kerja berlambak lagi?" Tanya si Aminah sambil matanya masih lagi tidak beralih dari Ali mengharapkan si Ali akan berkongsi masalahnya.

"Alah tak de apa-apalah!" Si Ali terus bangkit dari sofanya dan terus ke meja komputer dan menekan butang internet.

Si Aminah rasa tidak disayangi. Si Ali rasa si Aminah terlalu membebankan. Apa masalah mereka sebenarnya?

Ini adalah ragam biasa suami isteri. Tidak dapat dinafikan bahawa kedua-dua mereka ini berbeza dalam menyelesaikan masalah.Si suami dengan kaedahnya tersendiri dan si isteri dengan kaedahnya tersendiri.

Yang menjadi masalahnya, kedua-dua kaedah ini adalah bertentangan dengan satu sama lain. Kalau takut di bakar naga, jangan bermain di mulut gua

Bagi setiap wanita, mereka perlu memahami bahawa setiap lelaki mempunyai 'gua' dalam hidup mereka yang mereka ciptakan. Kemudian, pintu gua ini dijaga oleh seekor naga berapi yang akan menghembuskan apinya kepada sesiapa sahaja yang cuba mendekati gua tersebut.

Lelaki apabila menghadapi masalah mereka akan masuk ke dalam gua ini. Lelaki adalah lelaki yang mempunyai ego yang tinggi dan cuba untuk menyelesaikan semua masalahnya dengan 'kebolehannya' dan 'kekuatan'nya sendiri. Dia tidak suka dibantu melainkan dia meminta bantuan. Di dalam gua ini, lelaki akan menghabiskan masa memikirkan cara untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Begitulah yang terjadi kepada Ali.

Ali menghadapi masalah dipejabat, tetapi dia tidak kembali untuk menceritakan masalah tersebut kepada isterinya. Sebaliknya dia pergi ke 'gua' tempat dia bertapa untuk menyelesaikan masalah. Dalam pada dia cuba untuk melupakan seketika masalah tersebut, dia akan membuat kerja lain seperti internet, membaca email, membaca suratkhabar,memancing, bermain golf atau bola dan sebagainya.

Inilah kaedah lelaki menyelesaikan masalah. Setelah selesai masalah tersebut,barulah mereka keluar dari 'gua' mereka.

Bagi perempuan, penyelesaian masalah dilakukan dengan cara menceritakan masalah tersebut kepada pasangannya atau apabila pasangannya mempunyai masalah, mereka berharapkan pasangannya berkongsi masalah dengan mereka.

Mereka berkongsi masalah bukan untuk tujuan menyelesaikannya, tetapi adalah lebih kepada meluahkan perasaan yang terbenam di dalam hati. Oleh kerana itu, wanita adalah lebih mudah menceritakan masalah mereka dengan wanita yang lain berbanding dengan menceritakan masalah mereka dengan lelaki yang lain.

Dengar sahaja perbualan telefon. Lelaki dengan lelaki jarang menelefon untuk menceritakan masalah peribadi melainkan untuk menyampaikan maklumat yang perlu disampaikan.

Wanita, tidak begitu. Mereka akan menelefon bukan sahaja untuk menyampaikan maklumat tetapi berkongsi masalah dan cerita yang membuku di dalam hati mereka. Kerana itu wanita mudah di bawa bercakap berbanding lelaki.

Bagaimana menyelesaikan konflik ini.

Sekiranya lelaki mempunyai masalah, si isteri cenderung untuk bertanyakan masalah tersebut disebabkan ini adalah sifat perempuan. Lelaki tidak suka berkongsi masalah disebabkan oleh faktor ego dan 'gua' tebal yang telah dibinanya.

Sekiranya dia berkata "tak ada apa", "tak apa" atau sewaktu dengannya, maka sebaik-baiknya jangan teruskan pertanyaan sehingga lelaki tersebut menceritakan sendiri masalahnya. Jika anda gagal mengenal tanda-tanda bahawa suami anda telah masuk ke dalam gua, berjaga-jaga kerana anda sekarang sedang berada dalam bahaya dibakar oleh naga yang berada di mulut gua tersebut.

Sekiranya si isteri mempunyai masalah dan mencertiakan kepada si suami, JANGAN cuba menyelesaikan masalah tersebut.

Lelaki akan mempunyai kecenderungan untuk menyelesaikan semua masalah sebab adalah naluri keegoan lelaki yang mempunyai sifat "Mr fix it " atau "mr know it all".

Sebaliknya, palingkan muka anda mengadap isteri anda, berhenti dari melakukan apa sahaja kerja yang anda sedang lakukan dan dengar masalahnya dan biarkan dia luahkan perasaan. Memang susah untuk dilakukan, tetapi jadilah seorang pendengar yang setia. Hargai percakapan mereka dengan kata-kata "emm", "ye ke", "oo" dll. Bukannya dengan cara memberikan penyelesaian seperti si Ali di atas kecuali di minta. Itupun dengan kadar yang minima. Tidak mengapa kalau mereka tidak mahu menerima pendapat kita.

Sekiranya suami anda mempunyai masalah,  besar kemungkinan dia akan cuba melupakan masalah dengan cara membuat pekerjaan yang dapat melupakannya dengan masalah besar tersebut seketika. Biarkan dia bermain golf, memancing, baca surat khabar, internet dll. Maka berikan sokongan anda dengan cara membiarkan dia melakukan hobi mereka. JANGAN merungut atau berleter kerana ini akan membuatkan dia lari bebih jauh lagi ke dalam gua dan mungkin anda sukar untuk mencapainya lagi.

Wallahu ta'ala 'alam~

Friday, October 28, 2011

Mother's Love


O Allah! I Miss My Mom :(

"Your arms were always open when i needed a hug. Your heart understood when i needed a friend. Your gentle eyes were stern when i needed a lesson. Your strength and love has guided me and gave me wings to fly"



I’m feeling tired today
Left alone in the room hugging a pillow
Touching my phone distracted my mind
It’s lonely to eat tonight


Suddenly, i was frightened by the ringing phone
my mom’s worried voice asked if i’ve eaten
these words annoyed me but today it’s different
The forgotten promises are remembered


I will be a person with pretty heart
And become a person who is selfless
I’ll keep the love of my mother’s wishes
I think of mother who used to share my dreams and brush my hair


Though I’ve made hurtful wrong choices
You silently watched over me from behind
But now I think more than an innocent child
The meaning of mom’s silent prayers


I will be a person with pretty heart
And become a person who is selfless
I’ll keep the love of my mother’s wishes
I think of mother who used to share my dreams and brush my hair


What will i do, yet my heart is small
Can I do better without holding mother’s hand


I’m afraid that it will still lack
I’ll be a wise daughter of my mom (Give me the courage)
I will be a proud daughter no matter where I go (You’ve been there for me)
I’ll keep the love of my mother’s wishes
I’ll show endless love
I’ll have a warm heart
I’m shy to express to mom

That I really love my mom




Mom, i just want to let you know that everyday i thank Allah for blessing me with a mom like you. You are not just my mom but one of my best friends and i love how you understand me and i can come to you for advice. Thank you for always being here for me. I appreciate all that you give me. I love You. Alhamdulillah. Jazakillahu khairul jaza'.




Wednesday, September 28, 2011

"Aku Dan Dia Dah Putus"

Assalamu'alaikum Warahmatullah sekalian pembaca.

 "Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan sedikitlah orang yang memberi peringatan" (Imam Hassan Al Basri)
 



“Aku dan dia dah putus…”
“Kenapa?”
“Aku dah tak sayangkan dia. Pelik bukan. Tiba-tiba saja perasaan tu hilang”
“Kau pasti dengan keputusan kau. Kau tak kesiankan dia? Dia sayang kau…”
“Kesian la jugak. Tapi bila aku fikir balik, lagi kesian kalau aku teruskan. Aku dah tak mampu…”
“Buatlah apa yang kau rasa terbaik….”
Selepas setahun.
“Aku geram. Dia tipu aku. Lepas setahun baru aku tahu…”
“Kenapa? Apa yang dah jadi…?”
“Dia ada ramai perempuan belakang aku. Dia tipu aku. Aku rasa pedih. Terlalu pedih…”
“Kenapa kau pedih. Kan perasaan kau dekat dia dah lama hilang”
“Entah. Mungkin rasa dikhianati. Tak dihargai. Mungkin kalau aku sayang dia, sekarang aku dah longlai. Separuh mati aku terluka.  Rabak. Koyak. Patah….”
“Lupakanlah. Jangan bebani hati fikiran diri kau dengan benda dah lepas ni…tidurlah dah lewat…”
“Aku tak boleh stop. Mata aku Tak boleh nak lelap. Kecewa aku menggunung. Otak aku overtime….”
Beberapa bulan kemudian
“Aku selalu tertanya-tanya kenapa perasaan aku pada dia boleh hilang. Sekelip mata.”
“Kau ada jawapan?”
…senyum “Ada…mudah.”
“Apa dia?”
“Bila aku pandang semua benda yang jadi tu ada hikmah. Aku mula refleksi balik segala apa yang aku dah buat. Apa yang jadi dalam hidup aku. Dan aku dapat jawapan. Kau nak tahu?”
“Kongsi lah…”
“Allah sayang aku. Dia tak nak aku setia pada orang yang tak hargai aku. Dia benarkan aku tahu kebenaran setelah setahun. Mungkin masa tu baru kekuatan aku cukup untuk menampung kekecewaan aku. Dan aku fikir-fikir balik, Allah beri yang terbaik untuk aku. Sedangkan banyak benda yang aku lalai. Hubungan aku dengan Allah aku terabai.”
“Maksud kau?”
“Aku banyak berfikir. Refleksi balik segalanya. Cari jawpan pada soalan-soalan aku. Aku kadang-kadang lalai dalam mengingati Allah. Leka dengan cinta manusia. Aku dah bazirkan masa,duit untuk cinta manusia. Aku dah sedar aku sepatutnya fokus cinta kepada Pencipta. Nak tahu sesuatu?”
“Teruskan aku dengar…”
“Aku pernah tanya kenapa aku jumpa lelaki yang salah. Sekarang aku rasa aku tahu kenapa. Aku belum cukup baik dan aku kena betulkan diri aku untuk dapat yang terbaik. Rasa cinta itu memang anugerah daripada Allah tapi kita manusia ni lebih menghargai rasa cinta itu daripada Si Pemberi.
Kakak sepupu aku pernah cakap bila kita couple susah nak kawal bukan…rindulah sayanglah then gaduh sampai emo seminggu. Lepas itu mula nak pegang-pegang tangan, bergambar rapat-rapat…sebab tu,lebih baik mencegah daripada mengubati bukan…”
“so sekarang?”
“aku tengah berjuang menjadi lebih baik. Doakan. Selangkah. Dua langkah…aku sedang berlari mendekati Pencipta…”
“Lelaki? Cinta?”
“Hanya yang HALAL. Janji Allah itu pasti.”
“Kau yakin sekarang? Rasa lebih baik?”
“Alhamdulillah. Semua jawapan-jawapan yang aku cari membawa aku pada Allah. Aku nampak cahaya melambai-lambai dari jauh. Cahaya itu yang buat aku bangun dan ketenangan itu milik aku. Sungguh, hikmah itu kalau dicari gali manisnya tiada berpenghujung. Aku khilaf sebab aku tahu Allah sentiasa ada, cuma manusia yang mencipta jarak."
Itu kata-kata yang aku rasa sesuai dengan situasi aku. Mungkin dulu aku nak dekat dengan Dia bila nak sesuatu atau sedih kecewa saja tapi sekarang aku dah sedar, faham tanggungjawab aku. Allah buktikan lagi sayang Dia pada aku dengan adanya perasaan ini. Syukur Alhamdulillah."

P/S Semoga ada iktibar dan pengajarannya melalui cerita ni. Jadilah kita manusia yang bijak dimana kita mengambil pengajaran melalui apa yang kita pernah lalui dan orang sekeliling kita pernah lalui. Rugi sungguh kita jika menjadi orang yang keras hatinya. Apapun, cerita ini tidak ada kena mengena dengan yang ada atau yang tak ada. Cerita ni 100% copied~ (^_^)v



Wednesday, June 29, 2011

untuk mu srikandi 'aisyah..

dengan lafaz basmalah..diri melangkah longlai..lemah...tidak berdaya...
dalam kesayuan, diri menjadi lelah...lelah..lelah..ya ALLAH...namun,yang diri ini tahu..kelelahan yang ku rasa,atas asbab DUNIA semata..ASTAGHFIRULLAH...HAMBA SILAP YA ALLAH..bukan itu yang ku mahu..namun, ENGKAU lebih tahu apa yang sepatutnya untukku..alhamdulillah..

"tidak ALLAH turunkan ujian melainkan ia mampu"

ikhlas dari LongBean~
to you my dear..insyaALLAH...yang berlaku itu semua yang terbaik!! ALLAH SUSUN SEMUA HIDUP KITA..YANG HANYA BERGELAR HAMBA~

BIAR HEBAT DIMATA ALLAH!!

Sunday, March 13, 2011

No Title~

Assalamu'alaikum wbt =)


Start with Alhamdulillah Allahu Robbi. This week is so awesome. I've done my debate successfully with my beautiful ladies April, Eka and Yun. But sure many other groups are really excellent and Helen for sure, the best speaker of the week. Thousand congrats for you and the gang (Hema and Kaanchana). You guys rock. *Sejak bila pandai guna perkataan ni?* By the way, its so fun playing with you all. Mmmuah <3


Then, my Abg Anthro, you sure have some guts huh. How dare you lie to me. But its okay. I forgive you once. Next time please be good. As for me myself, I think I should be more prepared to face any possibilities. I really hope it won't affect my marks. Haiz chincha. Never mind, I'll try to forget about it and try harder next time.


The worst thing of the week, Bio Mid Term Test. You so made me disappointed. Redha and tawakkal. Huhu. =( the questions sure spoiled my mood. Made me so afraid of you Pakcik Bio. Kalau first sem dulu masa ambil Bio121 saya sangat excited. Tapi, sem ni sangatlah susah mau datangkan perasaan excited every time I have Bio class. Tak pa, tak pa. Budak baek tak boleh mengaku kalah. DUIT. Hahaha.

D=Doa
U=Usaha
I=Ikhtiar
T=Tawakal

Tapi kan, after finished with my Bio test. Masa tengah rilek-rilek *sempat lagi rilek bah* kat bilik, shocked with news about Tsunami in Japan. I was really >_<" Allahuakbar. Dah lah bencana tu berlaku hari Juma'at. MasyAllah. Semoga Allah melindungi mereka yang beriman kepadaNYA. Japan yang hampir zero kadar jenayahnya Allah turunkan bencana, Malaysia ni macam mana pula kan. Tepuk dada tanya Iman. Huhu. Bimbang juga bila tahu berita ni. Masa call mom pun, mom beritahu kat Sabah diberi amaran berjaga-jaga. Takut tempiasnya terkena kat Sabah pula, especially area kat utara bahagian Kudat sana. Nasib baik kedudukan Malaysia ni agak strategik. Kalaulah ditakdirkan Allah, Sabah terkena tempias tsunami tu, yang kena dulu mestilah Philippines. Errrrk, but I can't say anything like that too. Kun fa yakun. Jadi maka jadilah. Semoga kita semua ambil i'tibar. Allah itu maha Kuasa. Remember what He say:

Katakanlah (Muhammad), "Dialah yang berkuasa mengirimkan azab kepadamu, dari atas atau dari bawah kakimu atau Dia mencampurkan kamu dalam golongan-golongan (yang saling bertentangan) dan merasakan kepada sebahagian kamu keganasan sebahagian yang lain." Perhatikanlah, bagaimana Kami menjelaskan berulang-ulang tanda-tanda (kekuasaan Kami) agar mereka memahaminya. [QS Al-An'am :65]

Lastly, dalam dunia ni banyak benda yang tersirat. Banyak benda yang Allah hijabkan. Tapi sebenarnya Allah dah tunjuk semua tu dengan banyak tanda. Cuma kita yang masih kurang faham. Guna hati untuk memahami keadaan sekeliling. InsyaAllah. Apa yang berlaku adalah tarbiyyah daripada Allah kerana cintaNYA pada kita. Ada benda yang kita dah plan awal-awal lagi, tiba-tiba tak jadi. Mungkin Allah nak beri sesuatu yang lebih bermakna daripada apa yang kita inginkan. Berterima kasih padaNYA kerana Dia sebaik-baik Perancang. Saya cinta DIA. Mmmmuah. Sheeeenyuuuum ^______^

P/S >> All the best to me and my friends yang akan menduduki test calculus esok. Muahahaha. And my other friends yang komitmennya lebih besar and lebih berat. Innallaha ma'ana.

Saturday, March 5, 2011

Hectic Weeks but I heart Them

Assalamu'alaikum semua =)

Alhamdulillah. Praise to Allah. Recently, saya selalu dapat berita gembira. First and foremost, bout d presentation last khamis. Syukur lecturer unexpectedly respond. Its kinda worrisome as it carries 30% of the marks in Anthropology but we've done the best and now hoping the rest. Well, its not something that i can forget easily as it was my very first time presenting since studying in this college. And most important is, there is something i cherish more. Guess what? I dun know why but even benda ni baru sahaja berlalu but i miss the moments with my members discussing, struggling and whining together in order to produce the simplest but unique presentation. "5P" is what i can say from this experience : PROPER PREPARATION PREVENT PRESENTATION PREDICAMENT. =_=" Haha. And the funny thing is that, lepas saja habis present, terkejar-kejar siapkan tutorial Biology as its due date is right on juma'at. Again, komitmen last minit. Ish3. *___*

Then, malamnya pulak ada kelas mengaji. Ummi kata mengaji elok-elok. Ummi dun even want to care if the "Tok Guru" rotan me. LOL. In that short time, some new things i know that impressed me soooooo much. Subhanallah. Adakah anda berminat untuk tahu? ^___^ Dalam diri manusia ni ada 3 gelombang; Alfa, Beta and Teta.
  1. Gelombang Alfa adalah gelombang kekhusyu'kan yang mana gelombang ini sangatlah baik jika berada dalam keadaan solat.
  2. Gelombang beta pula membuatkan seseorang suka memandang sesuatu dengan pandangan negatif. Walaupun sebenarnya perkara yang dipandang itu adalah perkara yang baik. *Something like that* Mintak maaf. Saya tak berapa ingat sangat (sila denda).
  3. Then is, gelombang teta. Gelombang ni yang meng"impress" saya dengan kehebatan dan kebijaksanaan Allahu robbi. Antara ni'mat Allah yang paling besar. A wave that give us serenity and calmness which according to several scientists these waves exist only at certain times which are at:
    • Ramadhan (the fasting month)
    • As-Shubhi (dawn)
    • Adh-Dhuha ( mid-morning)
    • Azan time
    • Rainy time 
So, together we strive to achieve the best waves ever. Haha. Bi iznillah. InsyaAllah. Lastly, dear friends, pray for me in my upcoming debate ok. Saranghae. 


p/s ---> As for April, Eka and Yun..come bebeh..together we prepare our weapons. Best of luck to all. Wallahuta'ala 'alam.









Saturday, February 12, 2011

Saranghae yo Zulfitri

Assalmu'alaikum semua =) 
Saya harap semuanya sihat wal 'afiyyah. InsyaAllah.

Zulfitri? Tidak pernah dengar nama ni? Hmm. Zulfitri ni salah seorang lelaki yang saya sentiasa sayang. Sayang sangat-sangat. Entah kenapa malam ni tetiba sebak. Mungkin kekurangan kerja tu lah pasal sampai sebak malam-malam ni. Tengah sebak-sebak sambil belek-belek facebook ni, tiba-tiba satu mesej masuk kat inbox. Dengan 'excited'nya saya terus klik inbox dan baca mesej tu. Tanpa salam tanpa madah, umpama surat layang yang sesat atau salah alamat. Mesej pendek yang berbunyi "Ko ok ka?" seakan-akan mengerti keadaan saya saat ini. Melihat nama pengirim membuatkan saya tersenyum. Senyum yang tadinya agak sukar menguntum kini berbunga sendiri seolah-olah lupa pada kasedihan lalu. Zulfitri.
Ya. Zulfitri. Agak lama dia tidak menghubungi saya. Mungkin inilah keistimewaan kami. Dapat berhubung melalui hati lantas memahami situasi masing-masing walau tidak pada seluruhnya. Saya rindu pada kamu Zulfitri. Walau caranya berkata-kata agak kasar sedikit, namun kalamnya sentiasa menenangkan hati. Setelah beberapa minit bertukar khabar dan cerita, pesanannya yang terakhir sebelum kami melangsaikan kerja masing-masing seolah-olah memujuk-mujuk hati ini agar tidak mudah rapuh. "Be happy ok. Dont worry and dont cry without me." Singkat tapi penuh makna buat saya.

Terima kasih Zullfitri. Saya sayang kamu. Saaaangat3 sayang.

Zulfitri. Satu-satunya adik lelaki yang saya ada. Inilah spiderman kedua saya.



Monday, January 31, 2011

Krisis dan Rusuhan di Mesir

Assalamu'alaikum =) 

  
     Krisis di Mesir? Rusuhan semakin teruk, polis pun berkurang. Pelajar yang terperangkap kat airport dalam keadaan yang tidak berapa baik. Ya Allah :'( Pelajar tak boleh keluar beli makanan. Apa yang lebih teruk, ada juga insan yang menggunakan situasi ini sebagai satu kesempatan menambah rezeki dengan menaikkan harga barang. Bayangkan satu cawan kopi berharga RM200. Oh Allah, please protect them. Please bring them back :'(
      Ya Allah, bantulah sahabat-sahabatku yang berada di Mesir dan saudara-saudaraku yang memperjuangkan AgamaMU ya Rabb. Permudahkanlah urusan mereka. Lindungilah mereka daripada mara bahaya dan kelaparan. Payungilah mereka dengan perlindunganMU. Sungguh tiada yang dapat melindungi mereka selain Engkau yang Maha Pelindung. Kami memohon ya Allah, yang dapat memberi setinggi-tinggi perlindungan.
     Untuk maklumat lanjut sila klik SINI. Atau klik YANG INI.

p/s: kepada KHALILAH, LILY, SHUKRIAH, AZZATUL FATONAH dan sewaktu dengannya. Jaga diri di sana. Ya Allah :'( kami sentiasa doakan kamu di sini. 

Duhai Hati..Tetaplah Istiqomah

Assalamu'alaikum =)


Duhai hati,
Letih yang engkau rasakan selama ini mungkin tidak sebanding dengan letihnya hati mereka dalam menapaki kehidupan ini. Di dalam keletihan itu, mereka memahami bahawa letihnya mereka akan membuat mereka menjadi orang-orang seperti yang dicitakan. Lalu bagaimana denganmu wahai hatiku? Baru sebentar sahaja engkau merasa letih tapi kau sudah merintih bagai seribu tahun kau mengalaminya. Malulah pada mereka yang keletihan tetapi mereka memaknai letihnya sebagai sebagai sesuatu yang dapat mengantarkannya pada sebuah kebahagiaan. Bukankah akhir dari perjalanan orang yang berjuang dan berkorban itu sebuah kebahagiaan jika dijalani dengan ikhlas dan penuh kesungguhan?


Duhai hati,
Lelah memang akan terus menerus menerpamu. Tetapi jika kau renungi kembali sirahnya Rasulullah SAW dan para sahabatnya, perjuangan mereka tidak mengenal lelah. Setiap lelah menghinggapi mereka, mereka beristirehat dan kemudian bangkit berjuang semula. Mereka faham andai diamnya mereka tidak akan dapat membuahkan hasil apapun di dalam kehidupannya. Mereka yakin perjuangan dan pengorbanannya selama ini, berlelah-lelahan, akan berbuah sebuah kebahagiaan yang tidak dapat tergantikan nikmatnya. Lalu bagaimana denganmu wahai hatiku? Baru sebentar saja kau diberi dugaan dan ujian tapi kau sudah merasa lelah dan menyerah. Malulah kau pada mereka yang tidak punya apa-apa tetapimereka tetap istiqomah berjuang dan berkorban hingga cita-cita mereka tercapai. Bukankah orang yang berjuang dan berkorban itu lelah? Bukankah akhir dari kelelahan orang yang berjuang dan berkorban itu sebuah kebahagiaan jika dijalani dengan ikhlas dan penuh kesungguhan?


Duhai hati,
Sakit yang terus menyapamu hari ini adalah ujian dan dugaan dari Allah seberapa kukuhnya engkau menjalani apa-apa yang engkau yakini atasNYA. DIA ingin tahu seberapa seriuskah engkau dalam menapaki jalan kehidupan yang sudah DIA gariskan. Sakit yang DIA berikan adalah sebuah perhatian khususNYA kepadamu. DIA masih sayang kepadamu dengan memberikan ujian dan dugaan. Andai saja kau tidak merasa diuji dan diberi cubaan, maka kau akan sentiasa berasa aman, padahal kau sedang berada di tepian jurang yang menganga lebar dan siap menerkammu.

Duhai hati,
Penatnya dirimu menghadapi segala permasalahan yang engkau temui di sekitarmu, itulah yang terus mentarbiyyahmu untuk dapat memahami sekelilingmu dengan lebih baik. Di kananmu ada orang-orang yang engkau sayangi dan kasihi. Di hadapanmu ada orang-orang yang engkau hormati. Di kirimu ada orang-orang yang engkau sentiasa bercengkerama dengannya. Di belakangmu ada orang-orang yang selalu mendukungmu dalam setiap do'anya meski kau tidak pernah tahu. 

Duhai hati,
Jika engkau tidak senang dengan sepatumu yang sudah lusuh, maka ingatlah mereka yang tidak punya kaki namun tidak pernah pun mengeluh. Ada saja cara mereka untuk menyemangati diri. Ada saja sugesti untuk membuat diri mereka bersemangat. Ada saja pemikiran positif yang mereka punya hingga mereka tetap bersemangat. Ada saja cita-cita yang ingin mereka gapai hingga semangat itu tetap terpatri di dada mereka.


Wallahu'alam. =)

Tuesday, January 25, 2011

Special Attentions are needed~

Assalamualaikum =)


     Gambar lambang bendera zionis Israel lengkap dengan lilin saranah abadah Yahudi selama ini tersimpan di dalam komputer atau lappy di seluruh dunia.


     Oleh itu, buat semua rakan2 yang beragama Islam, anda dimohon untuk: Buka komputer atau laptop anda pada direktori Local Disk C:\lepas tu pergi ke Program Files\lepas tu Microsoft Office\lepas tu MEDIA\dan last sekali pergi ke CAGCAT10, cari gambar bernamaJ0285926 . Anda akan temukan gambar Lambang atau bendera zionis Israel (seperti gambar di atas) lengkap persis dengan warna aslinya dan lilin sarana ibadah mereka..HAPUSKAN!!! Gambar tersebut ada disemua PC di seluruh dunia..SEBARKAN SEMAMPUNYA!!! Semoga kita sentiasa dilindungi Allah.

  So, for all Muslims, u're requested to: Open ur computer or laptop in the directory Local Disk C:\ after that go to Program Files\ then go to Microsoft Office\ next go to MEDIA\ and lastly go to CAGCAT10, find the image named J0285926. U'll find a picture of symbol or the flag of the Zionist Israel (as pictured above) complete with exactly the original color and the wax of religious facilities .. delete them! The image is in every PC in the world .. spread the word!!! May Allah always protected us.

Wallahuta'ala 'alam.

Tuesday, January 18, 2011

8 Tahun Lalu

"Mama! Kenapa orang tak boleh ikut?" tanya budak perempuan itu. Ternyata dia juga bimbang apabila mendengar khabar tentang ayahnya yang kononnya terpaksa ditahan di hospital.


     Melihat mamanya terburu-buru selepas saja menerima panggilan yang membawa khabar tentang ayah, laju saja kakinya mendapatkan mamanya. Jelas kelihatan daripada ekspresi wajah mama, khabar yang baru saja tiba itu bukan sesuatu yang menyenangkan.


     "Mama tak lama kat hospital tu. Lepas tengok ayah di hospital mama baliklah. Kamu stay kat rumah jaga adik-adik. Mama boleh percayakan kamu kan?" tanpa kalam budak perempuan berumur sebelas tahun itu hanya mengangguk menahan tangis anak kecilnya. 


     Budak perempuan yang telah diserahkan tanggungjawab sebagai anak sulung itupun menjalankan amanah sepertimana yang mamanya harapkan. Ya. Situasi seperti ini, mama memang memerlukan dia untuk membantu. Langkah kecilnya bersama bunga yang dipetik di jalanan di genggam elok menuju ke tadika berhampiran rumahnya untuk menjemput adik perempuannya. Dengan nyanyian kecil di bibir hanya untuk menghiburkan hati sepanjang perjalanan di bawah sinar mentari petang.



     "Mana mama?" tanya si adik.


     "Pergi hospital tengok ayah,"


     "Ouh, ayah sakit?"


     "Hmm,"


     Perbualan yang singkat antara budak perempuan itu dengan adiknya tiba-tiba terhenti. Terdengar suara seseorang memanggil-manggil namanya. Lantas dalam kiraan yang sama dua beradik itu menoleh ke arah suara itu. 


     "Ah aunty? kenapa?" aneh benar cara wanita yang sebaya mama itu memandangnya. Matanya merah seolah dan bibirnya bergetar seolah ada sesuatu yang berat yang cuba ditahannya.


     "Banyakkan sabar ya nak. Semoga arwah ayah kamu tenang di SANA," tutur wanita itu sambil mengusap ubun-ubun budak perempuan itu. 


     Tersenyum lagi. Budak itu hanya tersenyum mendengar apa yang dikatakan wanita itu. 


     "Aunty, memanglah mama pergi hospital pagi tadi. Mama tengok ayah sakit kat hospital. Rileks aunty. Hehe," lalu dia meneruskan langkah menghala ke rumah. Sekejap budak itu terfikir 'orang yang masuk hospital mesti meninggalkah?' Persoalan yang sama tingkatnya dengan pemikiran kanak-kanak.


     Setiba di rumah, hati budak perempuan itu gembira bukan kepalang sejurus melihat sosok mamanya. Dengan muka yang muram tetapi masih tersenyum mama mengajak mereka semua ke hospital untuk menziarahi ayah. 


    Sepanjang perjalanan budak perempuan itu menceritakan kisah perbualannya tadi dengan wanita yang dipanggil aunty itu. Mama hanya memandang kosong. Tiada respon hanya senyum yang tawar. Lalu budak perempuan itu membagi-bagi bunga-bunga yang dipetiknya kepada adik-adiknya. Seorang sekuntum. Pertama kepada adik lelakinya yang dua tahun muda darinya. Seterusnya kepada adik perempuannya yang masih tadika. Akhir sekali kepada adik perempuannya yang bongsu berusia dua tahun setengah. 


     "HOSPITAL QUEEN ELIZABETH," dibaca kuat susunan perkataan itu seolah-olah untuk memberitahu adik-adiknya tentang ketibaan mereka.

     "Mama, di mana bilik ayah?"


    Pertanyaan yang sepi tidak berjawab dibiarkan terbang oleh bayu masa. Langkah di atur membontoti langkah mama. Satu-persatu ruang dilalui semua masih tidak jelas bagi budak perempuan berumur sebelas tahun itu.  


     'BILIK JENAZAH.' Satu-satunya ruang yang jelas dan difahami oleh budak perempuan itu. Hatinya mulai berombak. Satu-persatu wajah insan yang tidak asing baginya ditatap penuh pertanyaan. Atok, nenek dan semua memandangnya dengan mata berkaca-kaca. Apa semua ini? Mengapa dengan mereka? Ada sesuatu yang sedihkah? Bilik jenazah?


     "Kalau ada mana-mana keluarga jenazah yang mahu memberi kucupan terakhir bolehlah lakukan sekarang sebelum  kita sempurnakan kafan," kata seorang lelaki tua yang muncul tiba-tiba di sebalik pintu berwarna biru itu. Pintu yang memisahkan sebuah ruangan kecil dengan ruang legar bilik jenazah itu.


     "Ayah?" laju saja kalam itu termuntah selepas melihat sekujur tubuh terbalut dengan kain putih terlentang tidak bermaya di tengah-tengah bilik itu. Hatinya beku. Retak. Seolah-olah ingin pecah. Kakinya lemah. Rebah. Seakan tiada kudrat untuk berdiri. Tangannya bergetar. Terlepas sekuntum bunga yang tadinya kejap dalam genggaman. Tanpa di undang air matanya jatuh seperti butiran mutiara yang terputus dari utasnya. Perlahan-lahan kakinya melangkah ke arah jasad yang sudah tiada rohnya. Tangannya menggenggam tiang seolah-olah minta pimpinan. 



     'Itu ayah. Adik, itu ayah. Mama, itu ayah. Kenapa balut ayah macam tu? Mama, bawa ayah balik rumah.' ini semua hanya mampu dijerit dalam hati. Sudah tiada upaya untuk berbicara. Dalam kebingungan budak perempuan itu berbisik perlahan ke telinga jenazah ayahnya.


     'Macam mana dengan janji ayah untuk bawa orang main di pantai?'


     'Ayah, tahun depan orang UPSR.'


    'Ayah, raya tahun ni orang patut pakai kasut warna apa?'


     'Ayah, orang dah tak da ayah lain. Cuma ayah seorang. Macam mana?'


     'Ayah, macam mana ayah boleh tinggalkan orang tanpa beritahu orang dulu?'


    Persoalan-persoalan yang tiada kematangan padanya. Persoalan-persoalan yang tiada balasan. Persoalan-persoalan yang masih tiada jawabnya. Persoalan-persoalan yang menulis plot sebuah cerita tentang seorang anak perempuan.


     17 Januari 2003. Tarikh yang merakam sebuah episod hitam. Episod yang mengisahkan takdir dan kekuasaan Allah S.W.T. Episod seumpama warkah yang di hantar ke riba mencatatkan satu ketentuan tanpa salam bermadah. Namun, segalanya punya hikmah. Budak perempuan yang kebingungan dan keliru dengan permainan hidup lapan tahun dulu perlahan-lahan belajar erti hidup yang benar-benar hak. Budak perempuan yang menangis teresak-esak meratapi pemergian mengejut insan yang dianggap hero hidupnya kini mulai tabah mengusap air mata. Kisah lapan tahun lalu membentuk peribadi seorang budak perempuan yang mulai dewasa. Terima kasih ya Allah atas segala tarbiyyahMU.


Wallahuta'ala 'alam.


    
    

    

    

    

Friday, January 14, 2011

Terima Kasih Ya Allah...

Mereka saaaaaaaaaaaaangat baik. 
Terima kasih ya Allah atas pemberianMU ini. 
Semoga hati ini akan lebih tabah menghadapi segalanya. 
Terima kasih ya Allah.


Tuesday, January 4, 2011

Let's Stay Together!!!

I was so happy when you smiled.
Your smile breaks through the clouds of gray.
Far from the sunny days that lie in sleep.
Waiting with patience for the spring.
When the flowers will bloom renewed again.
Knowing there's more beyond the pain of today.
Although the scars from yesterday remain,
You can go on living as much as your heart believes.
You can't be born again although you can change. 
Let's stay together always..

You came to me when I was alone.
All by myself again today.
The rain just keeps coming down and washes away.
All of the pain we hold inside,
we have to break free and come alive.
No more holding back our love anymore.
Even though times are hard and seem to go on.
We'll move past that point in time to find our futures.
Never again alone 'cause I'm finally home.
Let's stay together forevermore...



Happy new year everyone!! Let's stay together and never give up to fill this year again with happiness and barakallah. Naega dangsin-eul haengbog sowon!